2 Haziran 2012 Cumartesi

Sultanı Öldürmek - Ahmet Ümit



Merhabalar, sonunda bu kitabı bitirebildim. İlk çıktığı zaman aldım, sanırım Nisan ortalarıydı. Fakat o tarihler tezimin en yogun ve hatta çalışmama nokta koyacağım döneme denk geliyordu. O yüzden otobüste, trende, vapurda hatta dışarda yürürken okuyordum:)) hatta birkaç kez düşme tehlikesi geçirdim:) Tez biter bitmez kaldığım yerden yeniden başladım:) Ahmet Ümit'in kitaplarını çok severim. Agatha Christie romanlarının meşhur dedektifi Hercule Poirot, Ahmet Ümit'in kitaplarında Nevzat Başkomiser'e denk gelir:) Yine muhteşem üçlü Nevzat Komiser, Ali ve Zeynep'i bu kitapta da görmekteyiz. Ama bu sefer bu üçlü biraz arka planda yer almakta. Kitabın sonunu biraz farklı bekliyordum. Biraz şaşırdım desem yeridir. Hatta biraz sönük gibi geldi ama genel olarak kitabı çok begendim. Bir Arkeolog ve Eskiçağ Tarihçisi olarak  şunu söyleyebilirim ki polisiye ve popüler tarih kitaplarında rastlanmayan bir özelliği sahip kitap. O da sorgulamaya dayalı bir tarih bilinci:) Aslında okuyan herkese de yazar bunu göstermeye çalışıyor. Sorgulamak. Tarihi sorgulamak, sorular sormak ve araştırmak. Şu sözü çok severim biraz klişe olacak ama "geçmişini bilmeyen, geleceğine de bakamaz". Tarih aslında meraktır, araştırmaktır ve sorgulamaktır. Belgelerle olanı yorumlayabilmek ve düşünmektedir. Aslında bu kitapta Ahmet Ümit bir tarihçi gibi araştırma yapıyor, dedektif gibi iz sürüyor. Dünya Tarihine damga vurmuş bir sultan olan Fatih Sultan Mehmet'i anlatması da bir o kadar güzel. Yaşadığımız bu toprakların tarihini bilmeyen o kadar insan var ki, en azından bu tarz kitaplarla insanlar tarihimizi ögreniyor. Bu konuda açıkcası çok mutluyum.

Kitabın konusu Fatih Sultan Mehmet'in 12 yaşında tahta çıkışı, sonra indirilişi ve ikinci kez tahta çıkışı ve  İstanbul'un fethine kadar süre gelen olaylar zinciridir. Tabi yazarın her kitabında oldugu gibi bir cinayet ve bunu çözmeye çalışan Başkomiser Nevzat ve arkadaşları var. Kitabta Fatih Sultan Mehmet'in ölüm nedeniyle ilgili sorular sorulmaktadır. Eceliyle mi öldü? yoksa zehirlenerek mi? Sanırım her imparatorlukta kralların, hünkarların başına gelen bir durum. Entrikalar, zehirlenmeler tabi bu tam olarak bilinmiyor. Çünkü bununla ilgili elimizde bir kanıt bulunmamakta. Bu kitabı okurken fetihle ilgili bayaga bilgim oldu. Aslında bize anlatılanlardan ne kadar farklı oldugunu gördüm. Ulubatlı Hasan adlı bir karakter olmadıgını ve Fatih Sultan Mehmet'in babasına yazdığı söylenen şu unlu mektubun aslında olmadıgını ögrendim. 12 yaşında tahtı için mücadele eden güçlü bir hünkarın oldugunu gördüm. Kitapla ilgili daha fazla detay vermek istemiyorum. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar. Sevgilerrr

2 yorum:

  1. aaa alla'sen biraz daha detay vereydin:) sonunu da söylememişsin. bu yazı olmamış:)

    şaka bir yana o mektubun olmadığını ben de ilk defa senden öğrendim bak. çok enteresan gerçekten de. peki kim bu yalanları uyduruyor?

    hükümdarın zehirlenmesi ve öldürülmesi olayına gelince, güç böyle bir şey. hangi hükümdar normal bir şekilde ölmüş ki? ama buna rağmen hala insanların güce tapmaları çok enteresan değil mi? hiç istemez ki insan böyle bişi. yani biz istemiyoruz onlar niye istiyor?

    YanıtlaSil
  2. Yaa verince kendimi kaptırıyorum, sonra sonunu yazıyorum farkında olmadan:)) Evet aslında öyle bir mektup yokmuş, kitapta o tarz bir mektuptan bahsetmiyor. Ben Ahmet Ümit'in kitapla ilgili yapmış oldugu röportajında duymuştum. Ulubatlı Hasan diye bir karakterde yokmuş. Hatta II. Mehmed'in tahta geçmesi bile sansmış. II. Murad, II. Mehmed'e çok düşkün değilmiş, en küçük sehzadeymiş. İki abisi erken yaşta ölünce tahtın yolu kendisine açılmış ve İstanbul'u da anlatıldığı gibi kolay bir şekilde almamış, ne badireler atlatılmış ama yılmayan hedefe kitlenen bir padişah var karşımızda. Azmine hayran kaldım. Onun yerinde sanırım bir başkası olsa vazgeçerdi. Evet Roma'da da öyle entrikaların ardı arkası kesilmemiş, yatagında ölen imparator bile bulmak zor. Hatta Roma İmparatorlarını anlatan bir kitap var. Kitabın adı "İmparatorlar Yatakta Ölmez":)

    YanıtlaSil