7 Temmuz 2010 Çarşamba

Finike Yolcusu

Merhabalar, kısa bir süre sonra Güneş Ülkesi Likya'ya doğru yolculuğa çıkıyorum. Yedi yıldan beri yaz aylarını kazılarda geçirmekteydim. Bu sene kendime izin verdim. Anneannemi görmeye Finike'ye gitmeye karar verdim.

Finike, portakal bahçeleriyle çevrili bir sahil kasabası. Öğle saatlerinde dükkanların kepengleri teker teker iner ve Finike halkı öğle uykusuna dalar. Sokaklar sessizliğe gömülür. Çocukken, denizden geldikten ve banyo yaptıktan sonra annem ve babam beni öğlene uykusuna yatırırlardı. Anneannemin evi hayli büyük olduğundan, onlar ön tarafta balkonda çaylarını içerken, ben arka tarafta uyuma numarası yapıp onları kandırdıktan sonra camdan Finike'nin manzarasını izlerdim. Öğle uykusu öyle yaygınki İspanyolların yapmış oldukları Siesta'nın benzerini Finike sokaklarında rastlarsınız. Akşamları Finike ayrı bir kimliğe bürünür. Mehtap, aksini denize bırakıp, yakamoz oluştururken siz Hasan amcanın nefis dondurması elinizde, Marina'nın serin yollarında yürürsünüz, Finike halkının hepsini orada görebilirsiniz. Göz önünde olmayı çocukluğumdan beri sevmediğimden dolayı Marinayı dolaşmaktan aslında hiç haz etmem. Bunun nedeni ise; Finike'nin örf ve adetleri, İstanbuldan bir hayli farklı. Ben tek başıma gitsemde, Annemlerle birlikte gitsemde, Finike'nin yarısı bana hoşgeldin demeye, giderkende Güle güle demeye gelirler. Finike küçük bir yer olduğu için, Dedem ve Anneannem oranın yerlisi oldukları için herkesi tanıyorlar. Yolda yürürken bile, Sermin ile Ali'nin torunu diyerek çevirip konuşmaları beni bazen bunaltıyor. Çünkü hayatımla ilgili her şeyi onlara anlatmam gerekirmiş gibi beni soru yağmuruna tutuyorlar.
Büyük şehrin belkide en güzeli yanı, yolda istediğiniz gibi özgürce yürümeniz, kimse sizi çevirmez, yolunuzdan alı koymaz, ard arda sorular sormaz:)) Bu sözlerimi Anneannem duysa sanırım bana çok kızar:))

Finike tatilimde belki herkes denize girip, güneşlenerek geçireceğimi sansalarda ben ders çalışacağım. Hellence ve İngilizce çalışacağım. Yanıma bol bol kitapta aldım. Sessizlikte kuş sesleri arasında bol bol kitap okuyacağım. :)) Okuduklarımı burada sizinle paylaşacağım.:)) Eski okuduklarımdan ziyade yeni okuyacaklarımı artık buraya koymaya karar verdim. Hepinize iyi tatiller. Sevgiler.

1 yorum:

  1. cnmmm iyi tatiller diliyorum sana finike'de,öyle güzel anlatmışsın ki gözümde canlandırabiliyorum orayı;)

    bizim insanımız çok meraklıdır,aldırma he de geç:D

    anneannene çok slmlarımı ilet ve fazla ders çalışma;)

    bunu yapmicanı biliyorum am gene de sölim dedim:D

    YanıtlaSil