1 Temmuz 2010 Perşembe

Leyla'nın Evi- Zülfü Livaneli

Arkadaşlarımın arasında popüler bir kitap haline gelen Leyla'nın Evi adlı romanı bende okumaya karar verdim. Bu kitabı okumamda Selmin ablanın, Selen'in ve Çınla'nın etkisi oldu. Kitabın ilk paragrafını okurken yine diğer Livaneli kitaplarında rastladığımız yalın bir anlatımla karşılaşmaktayız. Kitabın konusu büyük bir yalıda yaşayan Bosnalı bir ailenin hayatı anlatılmaktadır. Osmanlı Döneminden, günümüze kadar olan tarihsel bir süreci anlatan kitap aslında içinde birçok farklı insan topluluğunun iç içe yaşamlarını anlatıyor. Yalıda doğan ve bosnalı paşanın torunu olan Leyla'nın hikayesi etrafında dönen kitapta, Leyla'nın dünyaya gelme nedeni bile, aile içinde bir sürü karmaşanın nedenini oluşturmaktadır. Bu nedenle Leyla'yı uğursuz olarak görenler bile olmuştur. Leyla dedesi ve anneannesi tarafından büyültülmüş, dönemin özelliği olan piyano çalma, fransızca, ingilizce ve almanca öğrenmeyi dışardan tutulan özel hocalardan öğrenmiştir. Kitabın başında Leyla'nın doğup büyüdüğü yalıdan kapı dışarı edilmesiyle başlamaktadır. Yıllardır yalıda hayatını sürmüş, sadece çevresindeki insanları tanımış olan Leyla kendisine kurulan tuzak sonucu evinden olunca, dış dünya ile tanışmış, farklı karakterdeki insanları görmüş ve girdiği ortamlarda insanlarn hayatını değiştirmiş ve etkilemiştir. Bunun dışında kitapta hırslı bir kahyanın, oğlunu en yükseklere taşıma çabasını, Oğlunun, dedesi, babası ve kendisi gibi kahya olmaması için yıllarca vermiş olduğu çabayı ve sonuçta bütün emeklerinin ufacık bir kıvılcımla boş olduğunu fark etmesini görmekteyiz. Aslında hikaye Leyla ve onun yaşadıkları üzerinde dönse de hayatla ilgili ince dersler de kitapta verilmektedir. Hırsın insanın başına ne işler açacagı ve bir şeyi elde edebilmek için önündeki her şeyi ezip geçeceğini ve bunun sonuçlarını çok ağır olarak geri döndüğünü kitapta görmekteyiz. Aslında kitabı çokk çook begendiğim söylenemez. Dili çok sade, hayata dair benzer dersler verilmiş, ama yine de evde boş vakitte bir çırpıda okunabilecek tarzda hoş bir kitap.

1 yorum:

  1. Selmin ablaya bir ara Liveneli'nin en beğendiğin romanı hangisidir diye bir soru yöneltmeyi ciddi ciddi düşünüyorum...çünkü tıpkı senin söylediğin gibi Livaneli'nin bu kitaptan çok daha iyisini yazabileceği inancındayım.bu kesinlikle kitap kötüdür anlamına gelmesin;tam tersine çok memnunum sana tavsiye ettiğim için.sadece Livaneli bundan daha iyisini yazabilirmiş gibi geliyor bana;)

    onun dışında kitapta en sevdiğim karakter kesinlikle leyla..kadıncağızın başına gelmedik kalmamasına rağmen asaletini koruması ve zorluklara ilerlemiş yaşına rağmen korkmadan gögüs germeye çalışması beni çok etkiledi...

    roxy kitabın sonunda ölseydi keşke:D(evet o kadar antipati uyandırdı bende)

    YanıtlaSil