10 Ağustos 2012 Cuma

Jose Saramago/ İsaya Göre İncil


Nobel ödüllü Portekizli yazar, Jose Saramago benim en sevdiğim yazarlardan biridir. Hatta şunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Şimdiye kadar okuduğum yazarlar arasında dili bu kadar ahenkli, akışkan ve sade anlatan başka bir yazarla daha karşılaşmadım. Bu tabi ki benim kendi görüşüm. Yazarla tanışmamı Lizbon'a Gece Treni adlı kitap vesile olmuştur. Adı geçen bu kitapta muhteşemdir. Bu aralar çok satanlar arasında yer almaktadır ve mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Bunun dışında Sevgili dostum Selmin ablanın evinde kitaplarından Görmek adlı kitabı karıştırma fırsatım oldu ve o an kitapla bütünleştim ve elimden bırakamadım desem yeridir. Sonra iki kitabını aldım okudum ve daha sonra ideefixe'in indiriminden yararlarlanarak 6 kitabını aldım. Son olarak da kırmızı kedinin indirimde olduğu bir dönemde üç kitabını aldım. Sanırım bu üçlü set halen indirimde. Bu kitaplardan biri İsa'ya göre İncil. Tarihle iç içe olmamdan dolayı İsa ile ilgili birkaç kitap okumuştum. Bu kitapla ilgili birçok yorum okudum ve kitabın sarsıcı ve ilginç olduğu yazılmaktaydı.

Kitabın konusu bilindiği üzere İsa'nın yaşamı. Bu kitabın diğerlerinden farkı ise, İsa'yı Yusuf'un oğlu olarak gösterilmesidir. Kitabın ilk başında Tanrı'nın oğlu olarak değil Marangoz Yusuf ile Meryem'in oğlu olarak gösteriliyor ama yine de bazı işaretlerle İsa'nın seçilmiş kişiler arasında olduğuna da vurgu yapıyor. Kitabın ilerleyen sayfalarında ise İsa'nın Tanrının oğlu ile ilgili kısmında detaylı olarak anlatsa da kitap daha çok İsa'nın doğumu, çocukluk yılları, gençlik dönemi yaşadığı buhranlar, sıkıntılar ve Mecdelli Meryem ile karşılaşmasından oluşuyor. Sonralarına doğru İsa'nın sonunu hazırlayan ve çarmıha gerilmesi de anlatılsa da bu konuyu daha az değinmesi  kitabı eleştirebileceğim yönlerinden biri. Çünkü Tarihte daha çok İsa'nın gençlik yılları ve çarmıha gerileceği döneme kadar olan süreçte Hristiyanlığın yayılma süreci havariler ve Onların yaşadıkları olaylara parmak basılırdı. İsa'nın mucizelerine de yer verilen kitapta sorgulayıcı alt yapısıyla sizi düşünmeye sevk etmiyor değil. Bu kitabı çok hızlı okudum. Sevdim de. Teoloji ile ilgileniyorsanız ya da tarihle, bu kitabı edebi zevk almak için okumanızı tavsiye ederim.

3 yorum:

  1. Saramago'ya ben de bayılırım, hatta "Dedem o benim manevi dedem" diye dolaşıp adamcağızı dede ilan etmişliğim vardır.
    Ben onunla Ressamın Elkitabı ile tanışmıştım, enfes bir kitaptır. Mutlaka okumalısınız.

    Bu kitabın da methini duydum, Abidin Abi (kahraman kitapçım :P ) sağolsun ısrarla tavsiye etti ancak ben tercihimi fillere olan sevgimin de etkisiyle "Filin Yolculuğu"ndan yana yaptım. Süleyman isimli bir fili anlatıyordu,onu bişey kralı bişey düküne hediye etmişti falan. O da çok güzeldi.

    Saramago hayatta olmadığı için kitaplarını hoyratça tüketmekten çekiniyorum. O yüzden hayatıma yayarak okumak niyetindeyim, belki saçma ama bilmiyorum... Şu ana kadar basılmış, çevrilmiş tüm kitaplarını okursam ileride nasıl teselli bulacağım ki?

    YanıtlaSil
  2. yazarın Körlük kitabını okumuştum ve çok beğenmiştim. Devamı niteliğinde olduğunu düşündüğüm Görmek'i de merak ediyorum

    YanıtlaSil
  3. 'Şöyle bir' geziniyordum nette, burayı gördüm. Saramago'yu çok beğeniyorum. Zekalar üstü bir zekası var bence. Körlük ve Görmek art arda okunması gereken çok önemli kitaplar. Bu kitabını (ve diğer kitaplarını da / özellikle Kırmızı Kedi'nin yeni bastıklarını) da merak ediyordum. En kısa zamanda edinip okumam gerek sanırım. Sevgiler...

    YanıtlaSil