21 Ağustos 2010 Cumartesi

Oya Baydar ve Kitapları


Oya Baydar ismi aklıma geldiğinde 70'li ve 80'li yılların tarihsel panoraması aklıma gelmektedir. 80'li yılların başında doğanlar olarak, yakın geçmişimizi uzun yıllar öğrenemedik. Özellikle benim ailemde siyaset konuşulmaz, kimse kimseye hangi tarafta olduğunu sormazdı . Halen bizim ailede siyaset konuşulmuyor ya o ayrı bir konudur. Ama sorduğum sorulara mantıklı cevapları her zaman olmuştur. Asla beni bir çölün ortasında susuz bırakmadılar. Ailemin bu davranışları benim hayatımda iyi ve kötü etkileri de oldu tabi. Kötü tarafı, yakın tarihimizi çok geç öğrenmiş olmamdı. İyi tarafı ise her şeye tarafsız gözle bakmamı sağladı Yani sıkıştırılmış bir zihniyetle yönüm belirtilmedi. O yönü ben kendim buldum. Bu yüzden ailemin yapmış olduğunu şeyin ne kadar mantıklı olduğunu gördüm. Şu an kardeşimde aynı süreçten geçiyor ve ailem ona da aynı bana göstermiş oldukları hassasiyeti göstermekteler. Bende bu nedenden dolayı kendi doğrularımı kardeşime kabul ettirmemeye özen gösteriyorum.

Oya Baydar'ın kitaplarından çok şey öğrendim. Çünkü kitaplarının hepsinde sosyal bir olguya yer vermektedir. Kitabı bitirip kapattığınızda hem çok şey öğrenmiş olursunuz hem de olaylara başka bir pencereden bakmanızı sağlar. İlk okuduğum kitap Erguvan Kapısı'ydı. Bu kitabı çok sevdim. İçinde birçok şey anlatıyordu. Yakın geçmişimiz, tarihi mekanlar, ve en önemlisi toplumsal sorunlara parmak basıyordu. Bu kitabı bitirdikten hemen sonra Sıcak Külleri Kaldı adlı romanına başladım. Kitabın 3 sayfasında, bu kitabın aslında Erguvan Kapısı adlı kitabın ilk kitabı olduğunu gördüm. Karakterler aynıydı. Konu aynıydı. Sadece dönem farklıydı. İlk kitapta 70'li yıllar anlatılırken, ikinci kitapta 80'li yıllar ve günümüz anlatılmaktaydı. Erguvan Kapısını okurken, bazı yerlerdeki ayrıntılar, Sıcak Külleri Kaldı adlı kitapta gün ışığına çıkıyordu. Aslında ilk önce ikinci kitabı okumaktan memnunum, çünkü kitabı çok daha gizemli okumama neden oldu. Sıcak Külleri Kaldı kitabının ismini çok beğenmiştim. Bir aşktan geriye avuçlarınızda ne kalabilir Sıcak Küllerden başka... Tabi ki bu kitap sadece bir aşk romanı değil, idealleri uğruna can veren gençler, bir dönemin gençleri, aşkları ve toplumsal sorunları iç içe güzelce anlatılmaktadır.

Yazarın en çok sevdiğim kitabı ise Kayıp Söz'dür. Kayıp Söz aslında şu an içinde bulunduğumuz toplumun sorunlarını ele alıyor. Doğu- Batı ekseninde geçen kitapta, töre, cinayetler ve Kürt- Türk sorunlarını iç içe anlatmaktadır. Kitap gerçekten çok güzel kurgulanmış ve bir solukta okuma olanağı sağlamaktadır.

Kedi Mektupları ve Hiçbir yere dönüş adlı iki kitabı ise 70 ve 80 darbelerinde işkence görmüş, acı çekmiş insanlarını konu ediyor. Kedi Mektupları kitabının güzel tarafı, kediler üzerinden kitabın kurgu edilmiş olmasıdır. Arka planda ise kedilerin sahipleri olan yorgun insanlar ele alınmaktadır. Vatanlarından sürgün edilmiş, acı çekmiş insanların hayatlarına değinilmektedir. Hiçbir yere Dönüş kitabı da Berlin duvarının yıkılmasıyla başlayan süreçte, yine devrimcilerin yaşamış oldukları acılar anlatılmaktadır.

Oya Baydar'ın en son okuduğum kitabı ise Çöplüğün Generali adlı romanıydı. Bu kitap inanılmaz değişik geldi. Oya Baydar sanırım biraz tarzını değiştirdi. Bu kitabı okuduğumda çok farklı bir lezzet aldım. Bu kitabında günümüzdeki olaylara parmak basmaktadır. Çok güzel mesajlar içeren kitapta yine söylemeden edemeyeceğim, çok farklı bir tarz yakalamış olduğu kesindi. Türk kadın yazarları arasında çok farklı bir yeri olan Oya Baydar'ın hangi kitabıyla başlasam diyorsanız. Kayıp Söz ile başlayın, zaten onu okuduktan sonra, diğer kitaplarını elinizden düşüremeyeceksiniz. İyi Okumalar

2 yorum:

  1. seni bir yerlere götüren kitaplar değil tatlım,sensin onları götüren,ruhunla rehber olup gözlerinin ışığını onlara yol olarak sunuyorsun;bu yüzden her yeni yazını okuduğumda merak etmekten kendimi alamıyorum,bu yolculukta bize de yer var mı diye...yolun açık olsun canım,belki ben de o güzel gözlerinin ışığında bulurum seni...PS:bir sonraki durağım Kayıp Söz:))

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Bimba, güzel sözlerin için çok tesekkür ederim. Çok mutlu oldum. Şimdiden iyi okumalar. Kitabı okuduktan sonra yorumlarını bekliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil