30 Haziran 2010 Çarşamba

Ganos-Gaziköy-Tekirdağ

2008 yılı Sagalassos’tan döner dönmez kendimi Tekirdağ yollarında buldum. Kazıdan döndükten sonra sadece evde bir gün dinlenebildim. Ertesi gün hazırlıktı, bavuldu derken, Yüzey araştırma için kendimizi yollarda vurduk. İki yıl Tekirdağ’da çalışmış olduğum için, halkı da arazi de bana yabancı değildi. İki hafta dere, tepe, bayır ne kadar gidilecek yer, çıkılacak yer varsa hepsini yaptık. En güzeli Ganos Dağına çıkma maceramızdı. Bir yere kadar arabayla gittik, bir yerden sonra Traktöre bindik. Bizim için romörk’te oturup, yolların engeli olmasından dolayı zıplaya zıplaya gitmemiz, çok eğlenceliydi. Sigaralarımızı bile sallantıdan yakamıyorduk:)) Ganos’a çıktığımızdaki o güzel manzara anlatılmaz, sadece yaşanır diyebileceğimiz cinstendi. Antik yazar Xenephon’un Anabasis adlı eserinde burada yanan bir kutsal ateşten bahsedilmektedir. Bir yerde buranın kutsal bir mekan, diğer bir değişle kült mekanı olduğu bilinmektedir. Gerçekten de yanımızda gelen kişi, eskiden orada sıcak bir su kitlesinin olduğunu ve suyun fokurdadığından bahsetmişti. Belki bundan binlerce yıl öncesinde de gerçekten yanan bir ateş vardı. Belki de dağ aktif bir volkan dağıydı. Bu tabi bizi aşan bir konu, Jeofizikçiler ve Jeologlar bu konuda bizi daha iyi aydınlatacak insanlar.


Kaldığımız yer, Kumbağ öğretmen eviydi. Denize sıfır odalarda kaldık. Biz eylül ayında gittiğimiz için, çok sakindi. Birde Ramazan başlamıştı. Resmen , tatil yeri olan kumbağ, ölü şehir görünümündeydi. Kumbağ ve etrafındaki hemen hemen her köyü gezdik, inceledik, Mis gibi kokan domateslerin kocaman tencerelerde odun ateşi eşliğinde salçaya , Üzümün pekmeze dönüşümünü gördük. Kıyıdaki birçok yerleşim yerinin yanı sıra, içerdeki köyleri de gezdik. Mürefteye kadar gezmediğimiz yer kalmadı:)

Bazen, Tekirdağ’a iş için gittiğimizde, ilk durak tabiki Şar pastanesi oluyordu. Eğer Tekirdağ giderseniz, Şar pastanesine mutlaka uğrayın, Belki peynir helvası, ya da Şar’ın güzel pastalarından yiyebilirsiniz. Ya da arabanıza atlayıp, Tekirağ, kumbağ, gazi köy ve kıyıköy’e kadar uzanabilirsiniz:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder